16 februari 2022 gaf Ki-Aikido Haarlem de clinic: Van fight or flight naar rest and digest. In de maand april word er weer in clinic verzorgd: Wat is ki? Meer info hierover volgt snel!

Bij onrust en spanning in je lichaam kun je meestal niet direct de knop omdraaien. Er zijn echter beproefde technieken om indirect en geleidelijk meer rust te ervaren, zoals yoga of meditatie.
Ook Ki-Aikido biedt unieke, eeuwen oude technieken. Al wisten de Samoerai niets over het autonome zenuwstelsel, ze hadden goed door waar het om gaat. In gevaar wordt je lichaam namelijk door het 'fight or flight' mechanisme klaargestoomd om te vechten of te vluchten. Alle rust is verdwenen en je spijsvertering wordt stilgelegd. Allemaal erg nuttig om te overleven.
Maar in onze samenleving worden dezelfde overlevingsmechanismen uitgebuit door een hele kermis van voortdurend elkaar overbiedende pogingen om je aandacht te trekken; ook slecht nieuws speelt een belangrijke rol. Op den duur geeft dat chronische stress. Gelukkig bestaat het autonome zenuwstelsel ook uit het ‘rest and digest’ systeem. Maar om goed te kunnen functioneren moet het 'fight or flight' mechanisme in de hand worden gehouden. Je kunt wel ontspannen zijn in een rustige situatie maar wat als je emotioneel onder druk wordt gezet of lichamelijk bedreigd wordt?
Je verliest al snel het overzicht en weet bovendien niet wat je moet doen om jezelf te beschermen.

 

In Ki- Aikido werken we met eeuwenoude technieken om rustig te blijven bij aanvallen, 
en om jezelf effectief te beschermen, zonder destructief te worden. Je ontdekt dan ook de kracht van je centrum waardoor je veel sterker wordt dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden!

rest and digest.png